Greece: an anti-flooding concrete allows people to go shopping in safe

 
 

Built on sloped land opposite a road intersection, the parking lot of a new shopping mall in Thessaloniki had one imperative: guaranteeing the safety of pedestrians and motorists by avoiding standing water in heavy rain, which falls quite often in the region.

The original idea of installing a drainage system was soon discarded because of high cost. And that's where we stepped in, as our team at Lafarge Heracles suggested the use of Hydromedia™, the Group's new-generation pervious concrete.

The principle of the system? A 15 cm slab of black-colored Hydromedia™ is laid on top of 25 cm of coarse aggregates (30 mm diameter), to ensure both permeability and the endurance needed to bear the weight of 8-tonne delivery trucks. Working as a filter, the aggregates retain sediments and solid particles and limit concentrations of pollutants in the stormwater. Hydromedia™ also contributes to better management of water resources in the urban environment!

It only took four days to pave the 450 m² of the parking lot. When the first heavy rain came, it demonstrated the effectiveness of the solution: no runoff and no puddles. The inhabitants of Thessaloniki can get on with their shopping!

 
 
Greece, parking, shoping mall
 
Didn't find what you were looking for?

Didn't find what you were looking for?

If you are interested in content published before 2011, please contact the Corporate Communications team at LafargeHolcim.

E-Mail